Aan de Cinemadreef in Stad wordt een traditioneel Indonesisch recept gebakken: Spekkoek. Al drie generaties wordt het huidige recept doorgegeven. Van grootmoeder op kleinzoon. IBU Spekkoek is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in Almere. Ik ging langs om er meer over te weten te komen!
IBU
in 1933 wordt Betsie geboren in Bandung, Indonesië. Helaas had zij wegens de oorlog geen zorgeloze jeugd. Mede door de nasleep van de oorlog, verhuisd Betsie naar Amsterdam.
Begin jaren ’60 begint Betsie met het bakken van spekkoeken voor haar gezin en de lokale toko. Intussen leerde de buurt Betsie en haar lekkere gebakken kennen. Gedurende deze periode is de koosnaam Ibu gegeven aan Betsie, wat mama betekent in het Indonesisch.
Spek of koek?
Als je nog nooit hebt gehoord van spekkoek, dan klinkt de woordcombinatie spek en koek wellicht heel raar in de oren. Misschien kan je je wel herinneren dat je fronste toen je het voor het eerst hoorde. Ik wel.. Sterker nog, eigenaar Ashley fronste toen hij hoorde dat ik nog nóóit spekkoek had gegeten! Hij pakt meteen een punt en drukt deze in mijn handen.
De naam “spekkoek” is ontstaan doordat de vorm door de dunne, om-en-om gekleurde laagjes aan doorregen spek deed denken. Het verhaal gaat dat deze lekkernij in Nederlands-Indië bedacht is ter vervanging van speculaas, wat men erg mistte. IBU Spekkoek heeft het originele recept van oma uitgebracht.
Ibu Spekkoek heeft het originele recept van oma uitgebracht. Daarnaast hebben wij nog andere smaken uitgebracht, waarbij het origineel altijd de basis is.
‘Het principe blijft altijd hetzelfde. Als basis gebruiken wij Ibu’s originele recept, maar we voegen er zelf iets aan toe. Zo verkopen wij spekkoek in de smaken aardbei, banaan en Ibu’s oogappeltje wat een afgeleide is van de appeltaart.’ En met ingrediënten als suiker, bloem, eieren en specerijen kunnen we het er wel over eens zijn dat spekkoek geen spek is!
Spekkoek 2.0
De spekkoeken die Ashley en Ramona verkopen kosten best wat tijd om te maken. In totaal zo’n drie uur! Het moet namelijk laag voor laag gebakken worden. Er zit dus veel tijd en liefde in. De ambachtelijk gebakken spekkoeken zijn ook nog eens vrij van palmolie, lactose en E-nummers.
In totaal zijn er 8 verschillende smaken te koop, waarvan de ‘Original’ en ‘Pandan’ wellicht wel het meest bekend zijn. Maar bij Ibu bieden ze nog 6 andere smaken aan. Smaken die geperfectioneerd zijn door uren lang te bakken en te proeven. Dit hebben Ashley en Ramona ‘Spekkoek 2.0’ genoemd. Daar blijft het niet bij want daarnaast wordt er in hun spekkoekwinkel chocola, ijs en zelfs milkshakes in spekkoek smaak verkocht! Benieuwd? Klik hier om alle smaken de zien.