nieuwjaarsduik-almere-2024-02-winnaars-burgemeester-hein-van-der-loo

Nieuwjaarsduik in Almere Haven!

Exact twaalf uur nadat we feestelijk 2024 verwelkomden met vuurwerk, klinkt nu het startschot voor de Nieuwjaarsduik in Almere Haven. Ik ben langs geweest om te kijken hoe dat ging, maar ook om iemand te spreken die mij kan uitleggen wáárom je ervoor kiest om dit te doen.

nieuwjaarsduik-almere-2024-01

Jaarlijkse traditie sinds 1984

Al sinds 1984 doet men hier in Almere aan Nieuwjaarsduiken. Dat betekent dat het dit jaar om de 40e editie ging van deze traditie om het nieuwe jaar in de luiden! De eerste Nieuwjaarsduiken in Nederland werden in 1960 georganiseerd in Scheveningen.

In een zoektocht naar een Nieuwjaarsduiker stuit ik op Henk. Henk vertelt dat hij al ruim boven de 40 is en dit al ongeveer twintig jaar doet. ”Het is begonnen omdat mijn vrienden en ik een vreselijke kater hadden. ‘Een koude douche helpt wel’, zei mijn toenmalige vriendin. Met het zooitje wat nog bij mij op de bank zat kregen we toen het ‘geweldige’ idee om mee te doen aan de Nieuwjaarsduik. Ik woonde toen overigens nog niet in Almere, maar in Friesland”.

Op de vraag of Henk nu een kater heeft moet hij lachen: ‘Het is gister heel kalm verlopen, maar ik heb in mijn tas een klein flesje jenever tegen de kou’, zegt hij met een knipoog.

nieuwjaarsduik-almere-2024-04

de mooiste of gekste outfits

Wat ook een ding is, wat ik zelf nooit heb geweten, is dat er mensen verkleed het water in plonsen om mee te doen met een wedstrijd. Ik heb namelijk altijd gedacht dat het ging om weddenschappen of iets dergelijks. Het verbaasde mij dan ook enorm toen de organisatie begon met de bekendmaking van de winnaars van 2024. Ik heb inderdaad mooie en gekke outfits gezien, dus ik was erg benieuwd wie er in de prijzen zouden vallen. Er was zelfs een 90(!)-jarige deelneemster! 

 

Wegens de drukte heb ik niet alle outfits, kostuums en andere kledij kunnen zien. Heb jij nog een foto? Stuur deze dan in!

nieuwjaarsduik-almere-2024-09

Waarom een nieuwjaarsduik?

Ik ben er nog steeds niet helemaal achter waarom men dit doet. Voor de kick, weddenschap, om iemand te steunen graag wilt of een regelmatige beoefenaar van de Wim Hof-methode. Ik denk dat het een combinatie van allen is. Misschien, heel misschien waag ik volgend jaar wel een eerste poging bij de Nieuwjaarsduik in Almere Haven!

Zie jij jezelf op één van deze foto’s? Stuur dan een mailtje of dm via Instagram of Facebook en ik stuur de foto toe! Check de pagina op 1Almere om alle gemaakte fotos te bekijken!

Volg ons!

Volg Cityguide Almere via InstagramTikTok en Facebook om op de hoogte te blijven van de leukste spots in Almere!

OVER CITYGUIDE ALMERE

Welkom bij Cityguide Almere! De snelst groeiende onafhankelijke stadsgids vol hotspots van Almere! 

FACEBOOK