Gerechten uit Oost-Afrika

Als je écht iets nieuws wilt proberen moet je naar de Markt in Haven. Wedden dat je deze gerechten nog nooit eerder hebt gegeten? Tijd om daar verandering in te brengen! Hier serveren ze namelijk uitsluitend gerechten uit Oost-Afrika. Wij gingen op ontdekkingstocht uit om dat te ervaren voor jullie!

Seni = Goed

Het restaurant heet Seni omdat het letterlijk ‘goed’ betekent in het Eritrees. Eigenaresse Senait vertelt me meer over het land. ”Eritrea is een land waar we doordeweeks vegetarisch eten. De meeste mensen verbouwen bijna alles zelf wat ze eten. Vlees en vis wordt bewaard voor het weekend.” Dat er veel vegetarische gerechten op het menu staan is dan ook geen verassing. Een vriend van mij die vegetariër is tipte mij dit restaurant. Binnen die community is Seni behoorlijk populair!

Samen eten, alles delen

In Eritrea is het gebruikelijk om de gerechten met je handen te eten. Gezien dit niet in de Westerse cultuur voorkomt, geeft dat een leuke draai aan je bezoek. Het eten wordt namelijk ook geserveerd in grote borden waar je samen van eet, net als in Eritrea. ”Gezinnen eten s’avonds allemaal uit hetzelfde bord en er is genoeg voor iedereen. Vanuit kleins af aan leren we dat delen heel erg belangrijk is. Tijdens het eten praten we met elkaar over onze dag. Het is echt een sociaal moment met elkaar.’’ Wij adviseren om de mobieltjes weg te zetten, maar natuurlijk pas na het maken van de foto’s! 

Almeerders weten ons nog niet te vinden

Senait vertelt dat tot haar eigen verbazing weinig Almeerders haar restaurant weten te vinden. Er komen mensen uit andere steden speciaal voor dit restaurant naar Almere. Rotterdam, Utrecht, Eindhoven.. Zelfs vanuit Duitsland en België weten ze de weg te vinden naar Seni. Dit benadrukt nog maar eens het pijnlijke feit dat Almeerders eenkennig kunnen zijn, of buiten de stad op ontdekking gaan. Maar de Almeerders die haar wel weten te vinden, komen ook met enige regelmaat terug. Ze heeft zelfs een schilderij dat 100 jaar oud is van een klant gekregen. Het schilderij heeft dan ook een mooie plek gekregen in het restaurant. Weet jij te vertellen om welk schilderij het gaat?

Gerechten uit Oost-Afrika

Seni wilt dat de mensen een totaal-ervaring krijgen tijdens een bezoek. Achterin het restaurant kun je dan ook traditioneel zitten in een hoek die me doet denken aan thuis, aldus Senait. Zelfs de servering van het eten is een bijzonder. Gekleed in traditionele kledij wordt je bediend. En dat is niet alles. Het eten zit namelijk in een Mesob! Dat is een gevlochten mand met deksel waar het eten in opgediend ligt. Alle gerechten worden geserveerd met Injera. Sta er dus niet van te kijken dat je bij het voorgerecht ineens een extra gerecht ziet liggen op je bord. Deze ‘pannenkoek’ scheurt men af en wordt gebruikt om te eten met een ander gerecht of salade. Het vergt oefening om dit uiteindelijk te kunnen doen zonder knoeien, maar dat maakt de ervaring alleen maar leuker! Leuk feitje: het meel is biologisch en wordt gemalen door de molen ‘De Vriendschap’ aan de Veelt in Weesp.

Info over restaurant seni

openingstijden restaurant seni

Openingstijden

Maandag       Gesloten

Dinsdag        16:00 – 22:00

Woensdag     16:00 – 22:00

Donderdag    16:00 – 22:00

Vrijdag           16:00 – 22:00

Zaterdag       16:00 – 22:00

Zondag          16:00 – 22:00

OVER CITYGUIDE ALMERE

Welkom bij Cityguide Almere! De snelst groeiende onafhankelijke stadsgids vol hotspots van Almere! 

FACEBOOK