Winter Pride Almere 2023!

Op uitnodiging van Shanella Bleecke bezoeken we de Winter Pride in de Kunstlinie aan de Esplanade. Het event staat in het kader van ‘Nieuwkomers’ in Nederland.

Kleur

De zaal waarin het event plaats vindt zit aan het Weerwater. De zon gaat inmiddels onder en het is een druilerige namiddag. Buiten is de kleur ver te zoeken, maar binnen is het volop aanwezig. Er is namelijk een grote groep uit het asielzoekerscentrum uit Biddinghuizen afgekomen op het event. Daarnaast zijn er kraampjes waar je je make-up kan laten doen, sieraden kopen, een photobooth en cupcakes.

Community

Iedere stoel in de zaal is bezet terwijl we luisteren naar de opening van onze host Joela. Er zullen vanavond drie gasten spreken over problematiek, liefde en de organisatie in dezelfde opzet als die van een talkshow. De eerste gast is Sher Ewo. Zelf queer en hier om te praten over de gemeenschap in Almere. ‘Almere is een moeilijke stad. De community moet hier nog groeien. Veel mensen weten hun weg eerder te vinden naar andere steden’. Met die laatste opmerking slaat ze de spijker op de kop. Sher geeft aan enorm trots te zijn op de mensen die hier aanwezig zijn. ‘Je ziet dat het echt aan het groeien is’.

Sher Ewo

Mishandeling in AZC

De tweede gast van vanavond is Sandro Kortekaas. Sandro is aanwezig namens Stichting LGBT Asylum Support. Dit is een organisatie die zich inzet voor leden van de LTBTQI+ community. In AZC’s vindt er namelijk veel geweld plaats tegen queer personen. Op het scherm wordt er een foto getoond van een jonge Turkse asielzoeker. Hij heeft zijn landgenoten in vertrouwen verteld homoseksueel te zijn, maar helaas heeft hij dit moeten bekopen met geweld. ‘Waar zij voor vluchtten uit hun thuisland, worden zij keihard mee geconfronteerd in asielzoekerscentra.’ Ken jij, of ben jij iemand in dezelfde situatie? Neem dan hier contact op met de stichting.

Sandro Kortekaas van Stichting LGBT Asylum Support

Same-sex Marriage

Anna is een vluchteling uit Oekraïne, regio Kiev. Vanuit huis kreeg ze niet de support waarop zij hoopte. Haar houders stonden namelijk niet open voor haar seksuele geaardheid. Toen ze een relatie kreeg verborg ze dit door tegen haar ouders te zeggen dat ze met een ‘vriendin’ ging samen wonen. Hier in Nederland kunnen ze veel vrijer zijn. ‘Een ziekenhuisbezoek met je partner is hier de normaalste zaak van de wereld. In Oekraïne, zeker met de oorlog, is dat absoluut niet het geval.’

Het stel droomde ervan om samen te trouwen, maar same-sex marriage is illegaal in Oekraïne. In Nederland is dit wel legaal. Het stel is dan inmiddels ook gelukkig getrouwd!

Anna (rechts) en haar echtgenote

Contrast

Nadat de gasten aan bod zijn gekomen is er een moment van blijdschap. blij om samen de Pride te kunnen vieren. Er worden groepsfoto’s gemaakt en men omhelst elkaar. Sher roept vervolgens om dat alle aanwezigen ook morgen welkom zijn bij de mars door Almere Centrum. Want naast het vieren, moet er tegenwoordig helaas nog steeds aandacht geschonken worden aan gelijkheid en rechten van de community.

Wij hebben het super leuk gehad op de Winter Pride van Almere! Op de hoogte blijven van meer evenementen? Hou dam de Instagram en website van Winter Pride in de gaten:

Instagram / Website

Tags:

Avanti, Gemeente Almere, Poppodium De Meester, Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, De nieuwe Bibliotheek, Museum M, Shanella Bleecke, Shan Ewo.

OVER CITYGUIDE ALMERE

Welkom bij Cityguide Almere! De snelst groeiende onafhankelijke stadsgids vol hotspots van Almere! 

FACEBOOK